Link-uri utile
str. Mit. Dosoftei 85
MD-2012, Chişinău
tel: 00 373 22.34.70
fax : 00 373 22.52.10
e-mail:episcopia@starnet.md

Rugaciuni


SFÂNTUL ROZARIU

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin. Cred în Dumnezeu... Tatăl nostru...
3 Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui...
O Isuse, iartă-ne păcatele, fereşte-ne de focul iadului şi du în cer toate sufletele, mai ales pe acelea, care au mai mare nevoie de mila ta.
O Marie, zămislită fără de păcat, roagă-te pentru noi care alergăm la tine.

Misterele de bucurie

(luni şi sâmbătă)

1. Primul mister: Bunavestire În acest mister, medităm cum arhanghelul Gabriel, a vestit sfintei Fecioare Maria, că ea va zămisli de la Duhul Sfânt şi va naşte pe Domnul nostru Isus Cristos.

2. Al doilea mister: Vizita Sfintei Fecioare Maria la vara sa Elisabeta În acest mister, medităm cum după vestirea arhanghelului Gabriel, sfânta Fecioară Maria s-a dus la vara sa Elisabeta şi a rămas trei luni la ea.

3. Al treilea mister: Naşterea lui Isus În acest mister, medităm cum preasfânta Fecioară Maria, l-a născut pe Domnul nostru Isus Cristos, la Bethleem, într-un grajd sărac.

4. Al patrulea mister: Prezentarea în templu În acest mister, medităm cum la patruzeci de zile după naşterea lui Isus, preasfânta Fecioară Maria şi sfântul Iosif l-au dus în templu şi l-au oferit lui Dumnezeu.

5. Al cincilea mister: Regăsirea lui Isus în templu În acest mister, medităm cum preasfânta Fecioară Maria şi sfântul Iosif, pierzând pe Fiul lor în vârstă de doisprezece ani, căutându-l trei zile, l-au găsit la Ierusalim în templu, şezând în mijlocul învăţătorilor, pe care îi asculta şi-i întreba.

Misterele de durere

(marţi şi vineri)

1. Primul mister: Agonia lui Isus în Grădina Măslinilor În acest mister, medităm cum Isus Cristos, rugându-se în Grădina Măslinilor, a transpirat sânge.

2. Al doilea mister: Biciuirea lui Isus În acest mister, medităm cum Isus Cristos a fost biciuit groaznic în casa lui Pilat.

3. Al treilea mister: Încununarea cu spini a lui Isus În acest mister, medităm cum Isus a fost încununat cu o coroană de spini.

4. Al patrulea mister: Isus îşi duce crucea În acest mister, medităm cum Isus a fost condamnat la moarte şi cum i s-a pus crucea grea pe umeri.

5. Al cincilea mister: Moartea lui Isus pe cruce În acest mister, medităm cum Isus, ajungând pe muntele Calvar, a fost răstignit pe cruce, de faţă fiind şi preamâhnita sa Mamă.

Misterele de lumină

(joi)

1. Primul mister: Botezul lui Isus În acest mister, medităm cum Isus, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de către Sf. Ioan Botezătorul în râul Iordan.

2. Al doilea mister: Revelarea lui Isus la nunta din Cana În acest mister, medităm cum Isus, după ce a fost botezat, a săvârşit prima minune în Cana Galileii la o nuntă, unde a trasformat apa în vin.

3. Al treilea mister: Vestirea Împărăţiei lui Dumnezeu şi invitaţia la convertire În acest mister, medităm cum Isus, după ce a început viaţa sa publică, a vestit sosirea Împărăţiei lui Dumnezeu şi a invitat la convertire pe toţi păcătoşii.

4. Al patrulea mister: Schimbarea la faţă a lui Isus În acest mister, medităm cum Isus, după ce a luat cu sine trei dintre apostoli, s-a schimbat la faţă pe muntele Tabor.

5. Al cincilea mister: Instituirea Sfintei Euharistii În acest mister, medităm cum Isus, la ultimă cină, rânduieşte Sfânta Impărtăşanie pentru a rămâne mereu în mijlocul nostru.

Misterele de slavă

(miercuri şi duminică)

1. Primul mister: Învierea lui Isus În acest mister, medităm cum Isus, a treia zi după patima şi moartea sa, a înviat glorios din morţi.

2. Al doilea mister: Înălţarea lui Isus În acest mister, medităm cum Isus, patruzeci de zile după înviere, s-a înălţat la cer, în faţa Maicii sale şi a ucenicilor săi.

3. Al treilea mister: Coborârea Duhului Sfânt În acest mister, medităm cum Isus, şezând la dreapta Tatălui, l-a trimis pe Duhul Sfânt în sala Cinei de Taină, unde erau adunaţi apostolii cu preasfânta Fecioară Maria.

4. Al patrulea mister: Ridicarea Preasfintei Fecioare Maria cu trupul şi sufletul la cer În acest mister, medităm cum preasfânta Fecioară Maria a trecut din viaţă şi a fost primită cu trupul şi cu sufletul în cer.

5. Al cincilea mister: Încoronarea Preasfintei Fecioare Maria în cer În acest mister, medităm cum preasfânta Fecioară Maria a fost încoronată în cer de către Fiul ei Isus ca regină a cerului şi a pământului.

Bucură-te, Regină...
Litania lauretană.

P. Roagă-te pentru noi, regina preasfântului Rozariu.
C. Ca să ne facem vrednici de făgăduinţele lui Cristos!

Să ne rugăm:
Dumnezeule, al cărui unul-născut prin viaţa, moartea şi învierea sa ne-a pregătit răsplata mântuirii veşnice, dă-ne te rugăm harul, ca cinstind aceste mistere prin Rozariul preasfintei Fecioare Maria, să imităm ceea ce ele cuprind şi să dobândim ceea ce ele făgăduiesc, prin acelaşi Cristos Domnul nostru. Amin

<<Înapoi   Lista   Următoarea>>